Dutch Media Week: Masterclass factchecken

Het doel van deze masterclass is om studenten kennis te laten maken met online verificatie technieken. Deelname is op uitnodiging.

Let op: deze masterclass is alleen op uitnodiging te bezoeken.

Aan de hand van korte presentaties en quizzes, gegeven door trainers van ANP, Bellingcat en Nieuwscheckers, leren de studenten op een interactieve wijze op welke manieren ze met desinformatie in aanraking komen. Daarnaast ontdekken ze in spelvorm wat voor technieken er zijn om onjuiste en gemanipuleerde informatie op te sporen. De studenten zullen dus op praktische wijze aan de slag gaan. Naderhand worden hun methodes en bevindingen besproken.

Doel is de studenten inzicht te geven van desinformatie in hun eigen leven, om ze te leren een aantal concrete verificatie technieken te gebruiken, en om te leren over professionele toepassingen om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan zoals ANP, Nieuwscheckers en Bellingcat dat doen. De masterclass wordt daarom gegeven door deskundigen die werken bij deze organisaties:

  • Anne Lisa Giesen: specialist in Open Source Intelligence (OSINT) en datajournalist bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), een nieuwsbedrijf dat dagelijks feitelijk nieuws aan vrijwel alle Nederlandse media biedt.
  • Annique Mossou: trainer en researcher voor Bellingcat, een onafhankelijk internationaal collectief van onderzoekers en burgerjournalisten dat met behulp van open sources en sociale media onderzoek doet naar verschillende onderwerpen over conflicten, misdaad en mensenrechtenschendingen.
  • Leon Pauw: factchecker voor Nieuwscheckers, een factcheck-initiatief van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden, met als missie om het publiek te helpen om (online) nieuws en informatie op waarde te schatten.

De masterclass wordt georganiseerd door BENEDMO, een Nederlands-Vlaamse samenwerking voor en door factcheckers, mediabedrijven, wetenschappers en andere experts, die als doel hebben de verspreiding van desinformatie tegen te gaan en te beperken.

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie onder overeenkomstnummer: INEA/CEF/ICT/A2020/2381738.

Dutch Media Week

Dit evenement is onderdeel van Dutch Media Week. Dutch Media Week toont van 3 tot en met 9 oktober op verschillende locaties in Hilversum en Den Haag de ontwikkeling van de media en de impact ervan op mens en maatschappij. Klik hier voor het complete programma van de Dutch Media Week in Beeld & Geluid Den Haag.

Datum
4 okt '22
Tijdstip
14:00
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Delen