Protesten in de stad of Prinsjesdag: onderwerpen waarbij je direct enkele bekende foto’s kunt bedenken. Een foto is een momentopname, maar is vaak wel bepalend voor het verhaal dat in de media verteld wordt. Ons beeld van de regering, de boeren of een bepaalde wijk in een stad wordt mede bepaald door de beelden die wij zien.
In dit debat gaat journalist en fotograaf Annette van Soest in gesprek met fotografen Sandra Uittenbogaart en Ramon van Flymen over de keuzes, dilemma’s en aanpak die zij hanteren tijdens het uitvoeren van hun werk. Soms fotograferen zij hetzelfde evenement of tafereel maar betekent dit dan ook dat hun foto’s op elkaar lijken? Een inspirerend en uitdagend debat dat je perspectief op het nieuws verbreedt.
Sandra Uittenbogaart is freelance-fotograaf en redacteur uit Den Haag. Sinds dit voorjaar is zij verbonden aan het ANP. Voordat zij als professioneel fotograaf aan de slag ging, dwaalde zij geregeld door de Hofstad, op zoek naar verrassende situaties om vast te leggen. Nog steeds gebruikt ze die achtergrond als straatfotograaf in haar werk. “Ik probeer vaak om verhalen op een andere manier te vertellen dan men gewend is. Bijvoorbeeld door niet alleen te focussen op wat er op een podium gebeurt, maar juist ernaast of erachter.”
“Dat komt van pas tijdens demonstraties. Het zijn daarbij altijd de excessen die worden uitgelicht – de arrestaties en het geweld – terwijl dat maar zo’n klein deel van het geheel is. Ik zoek altijd naar het grotere verhaal.”
Ramon van Flymen is een nog jonge fotograaf (25 jaar) die al 4 jaar fulltime actief is als fotojournalist. Hij werkt onder meer voor het ANP en het Financieele Dagblad. Van Flymen woont in Amsterdam en fotografeert ook vaak in de hoofdstad. “Toch heb ik de behoefte om buiten de stad te fotograferen, om niet steeds weer dezelfde cliché beelden te maken. De Kalverstraat met mondkapjes tijdens de coronapandemie heel vaak gefotografeerd, net als een leeg Amsterdam Centraal Station tijdens een NS-staking.”
“Een overzichtsfoto is vaak een snelle makkelijke foto, die mijns inziens te vaak wordt gebruikt. Een foto waar je dichter op het onderwerp staat en dus meer emotie kan laten zien geeft al een heel ander beeld van de situatie.”
Moderator van het Fotodebat is Annette van Soest. Van Soest is werkzaam als journalist, presentator en fotograaf. Als ze niet praat of schrijft, kijkt ze het liefst door de lens van haar fotocamera. Haar eerste groepsexpositie vond in de zomer van 2018 plaats in Londen. GUP Magazine, een platform en tijdschrift voor conceptuele fotografie, selecteerde haar voor New 2019 als een van de beste opkomende Nederlandse fotografen.
Omslagfoto door: Sandra Uittenbogaart.
Dutch Media Week
Dit evenement is onderdeel van Dutch Media Week. Dutch Media Week toont van 3 tot en met 9 oktober op verschillende locaties in Hilversum en Den Haag de ontwikkeling van de media en de impact ervan op mens en maatschappij. Klik hier voor het complete programma van de Dutch Media Week in Beeld & Geluid Den Haag.