Dutch Media Week Den Haag

Welke rol spelen media in ons dagelijks leven en hoe gaan wij daar als mens bewust mee om? Deze vragen staan onder andere centraal tijdens Dutch Media Week in oktober. Het programma in Den Haag draait rondom de rol van media in een polariserende maatschappij. Helpen traditionele media door alle stemmen in een debat te laten horen of werkt dat juist averechts?

Het Haagse programma tijdens Dutch Media Week is gericht op mensen die beroepsmatig met media bezig zijn, beleidsmakers, studenten en andere geïnteresseerden in de thema’s media en polarisatie. Het is deels live en deels online te volgen. Het programma loopt van 30 september tot en met 9 oktober en wordt geopend met een gesprek met parlementaire fotografen Bart Maat en Freek van den Bergh.

Daarnaast organiseert Beeld en Geluid Den Haag tijdens Dutch Media Week een filmprogramma, een “polarisatie parade”, diverse workshops voor het onderwijs, een talkshow rond het onderwerp 70 jaar televisiejournalistiek en een fototentoonstelling op de nieuwe plek van de Tweede Kamer met parlementaire foto’s. 

Programma

30 september Haags Fotodebat en officiële opening
In het gesprek bespreken fotografen Bart Maat en Freek van den Bergh de invloed van hun foto’s op de politiek en op de algemene beeldvorming. Ook de verantwoordelijkheid van journalisten komt aan bod. Zo zal Bart vertellen over de reacties en gevolgen die “zijn” foto van de aantekeningen van verkenner en minister Ollongren heeft gehad. Na het debat wordt de Dutch Media Week in Den Haag officieel geopend door wethouder Robert van Asten.

30 september t/m 10 oktober Foto expositie parlementaire fotografie
Tijdens Dutch Media Week zoomen we in op de parlementaire fotojournalistiek met een fototentoonstelling van de meest in het oog springende foto’s van het afgelopen politieke jaar. In samenwerking met ANP zijn foto’s gekozen die op grote outdoor foto displays tentoongesteld worden op de nieuwe locatie van de Tweede Kamer, het Anna van Buerenplein. Bij PIP op de Binckhorst 36 wordt ook een selectie foto’s getoond waar activisme centraal staat. 

1 t/m 7 oktober Filmavonden op locatie
In het kader van Dutch Media Week tonen Haags Filmhuis en PIP films en documentaires uit de archieven van Beeld en Geluid over onder andere hedendaags activisme, oproerkraaiers en de rol van de media bij de beeld­vorming.

4 oktober Buitenlandse correspondenten over Nederland
Hoe kijken buitenlandse journalisten naar de polarisatie in politiek en samenleving? In samenwerking met Beeld en Geluid Den Haag en de Buitenlandse Pers Vereniging (BPV) organiseert perscentrum Nieuwspoort in de Dutch Media Week een avond met buitenlandse correspondenten die Nederland als standplaats hebben.

5 oktober Polarisatie Parade
Tijdens onze Polarisatie Parade krijg je een korte stoomcursus over de invloed van de mainstream media en social media op polarisatie in Nederland. Aansluitend breng je deze vers opgedane kennis gelijk in de praktijk wanneer je als publiek aanschuift bij de fictieve talkshow ‘Potje Polariseren’.

9 oktober Media Cafe: met de Familie Knots
Wie herinnert zich de kloddertjes roze verf van Tante Til en Neef Herbert op zolder? Mediajournalist en TV-kenner Patrick Bremmers brengt ons samen met bedenkster Hetty Heyting terug naar de jaren 80 en de wondere wereld van de Familie Knots.

9 oktober Haagse Media Awards
Op 9 oktober 2021 vindt de eerste editie van de Haagse Media Awards plaats. Een samenwerking tussen ZEND Mediafestival, PIP Den Haag en Beeld & Geluid. De awards worden uitgereikt aan talentvolle en onderscheidende media makers uit Den Haag en omgeving. Binnen 10 categorieën worden jaarlijks verschillende winnaars gekozen om zo het Haagse makers klimaat op het gebied van media te stimuleren. Hierbij komen zowel traditionele als vernieuwende disciplines aan bod. (Dit event is alleen te bezoeken op uitnodiging)

Samenwerking

Dutch Media Week in Den Haag werkt nauw samen met PIP Den Haag, die dit jaar voor het eerst ZEND: The Hague Media Festival organiseert. Het filmprogramma en fototentoonstelling zijn daarom ook bij PIP te zien. Ook wordt er gezamenlijk een programma voor studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten gerealiseerd. Filmhuis Den Haag, ANP en Nieuwspoort zijn partners van het festival.

Welkom met een coronatoegangsbewijs
Wij zijn een museum met gemengde activiteiten. Omdat zowel museumbezoekers als alle andere gasten via ons museumcafé binnenkomen, zijn wij genoodzaakt alle bezoekers van 13 jaar en ouder te vragen om een coronatoegangsbewijs te tonen.

Om het bezoek voor iedereen veilig te houden, vragen wij jouw begrip hiervoor.
Mocht je een restitutie aan willen vragen of een nieuwe datum willen boeken dan kan dat via deze pagina.

Datum
30 sep '21 - 9 okt '21
Locatie:
Beeld en Geluid Den Haag
Delen