Dag van de Persvrijheid Online

Tijdens dit evenement spreken journalisten, experts en beleidsbepalers over de stand van de persvrijheid onder autoritaire regimes in het buitenland en de polariserende democratische samenleving in Nederland.

Het evenement is gekoppeld aan de International Press Freedom Day (ieder jaar op 3 mei), waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van een vrije, onafhankelijke pers en de veiligheid van journalisten. Dag van de Persvrijheid Online is een initiatief van het Persvrijheidscomité en deze wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag.

Ter aanvulling op het programma van de Dag van Persvrijheid vindt op maandag 3 mei in samenwerking met de Röportaj en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) om 16:00 uur een online debat plaats over vluchtelingjournalisten uit Turkije.

Het gehele programma is nu terug te kijken via de button rechts.

Programma

10:00
Welkom door Marjolein Koster (Freelance journalist) en Ivar Lingen (Den Haag FM)

10:05
Reflectie op ontwikkeling van de persvrijheid en persveiligheid in het afgelopen jaar door Bahia Tahzib-Lie (Mensenrechtenambassadeur ministerie van Buitenlandse Zaken) en Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS Nieuws)  

10:20 – 10:50
Persvrijheidslezing Journalistiek in tijden van polarisatie – over bruggenbouwers en zondebokken door filosoof en journalist Bart Brandsma

10:50 – 11:15
Polarisatie en intimidatie van journalisten in Nederland
Gesprek over de actuele situatie in Nederland met Paul van den Bosch (hoofdredacteur regio AD), Yesim Candan (Columnist RTL Nieuws) en Brian van der Bol (Omroep West).

11:15 – 11:35
De situatie in Wit-Rusland
Gesprek met Wit-Russische journaliste [anoniem] die deelneemt aan het Shelter City programma, Sebastiaan van der Zwaan (directeur Justice and Peace) en Maryia Sadovskaya-Komlach (Free Press Unlimited). (gesprek zal deels in het Engels gevoerd worden)

11.35 – 12.00
Onafhankelijke journalistiek in Zuid-Oost Europa en het Midden Oosten
Gesprek met Olaf Koens (Midden-Oosten correspondent RTL Nieuws) en Kati Piri (Tweede Kamerlid en voormalig Europarlementariër en Turkije-rapporteur) over de ontwikkelingen in deze regio en over noodzaak, de mogelijkheden en de moeilijkheden om vanuit Nederland onafhankelijke journalisten in deze landen te ondersteunen.

De sprekers

Bart Brandsma
Filosoof, trainer en consultant. Na een studie politieke en sociale filosofie werkte hij als journalist en documentairemaker voor onder meer Filosofie Magazine, Amnesty International en de publieke omroep. Hij schreef het boek ‘De hel dat is de ander’ en vanuit zijn organisatie Inside Polarisation traint hij tal van professionals in het omgaan met polarisatie.

Olaf Koens
Nederlandse journalist en correspondent voor RTL Nieuws voor het Midden-Oosten. Daarvoor was hij verslaggever in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. Dit deed hij voor de Volkskrant en RTL Nieuws. Daarnaast is hij de schrijver van de boeken Koorddansen in de Kaukasus, Oorlog en Kermis en Paarden vliegen businessclass

Maryia Sadouskaya-Komlach
Journalist en media-analist en werkt momenteel als teamleider Eurasia voor Free Press Unlimited. Ze werkte in Wit-Rusland, Polen, België en Frankrijk en heeft bijzondere expertise op het gebied van democratische transitie en de ontwikkeling van (nieuwe) media, in het bijzonder in Midden- en Oost-Europa.

Bahia Tahzib-Lie
Nederlandse mensenrechtenambassadeur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en voormalig gezant voor de Verenigde Naties en ambassadeur in Qatar. Zij gelooft in de kracht van een gezamenlijke boodschap voor de verbetering van mensenrechtensituaties. ‘In feite zijn we allemaal mensenrechtenambassadeurs.’

Marcel Gelauff
Sinds 2011 hoofdredacteur van NOS Nieuws, na een carrière in de nieuwsjournalistiek bij onder andere de Leidse Courant, De Gooi- en Eemlander en RTL Nieuws. Hij is voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Yesim Candan
Columnist voor RTL Nieuws en co-host van het NPO radio 2 programma Wild in de middag. Ze publiceert daarnaast regelmatig in diverse (landelijke) media onder andere over kwesties met betrekking tot de positie van Turkse Nederlanders.

Sebastiaan van der Zwaan
Directeur van Justice & Peace en mede oprichter van Shelter City, dat sinds 2012 meer dan driehonderd mensenrechtenverdedigers (waaronder journalisten) heeft opgevangen en begeleid in Den Haag en 17 andere Nederlandse en internationale steden

Paul van den Bosch
Als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de zeven regionale titels van AD (Rotterdams Dagblad, Haagsche Courant, Utrechts Nieuwsblad, Groene Hart, De Dordtenaar, Amersfoortse Courant, Rivierenland). Print en online.

Kati Peri
Sinds de recente verkiezingen Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Ze is gespecialiseerd in internationale betrekkingen en voorvechter van politieke gevangenen en de strijd tegen autocraten. Eerder was zij lid van het Europees Parlement, waar ze onder ander naam maakte in Europa als Turkije-rapporteur.

Ivar Lingen
Journalistiek leider van Den Haag FM en oprichter van Stichting Debatmeester. Hij presenteert elke zaterdag vanuit de Centrale Bibliotheek het programma Spuigasten en werkte eerder als politiek journalist en presentator voor Omroep West.

Marjolein Koster
Freelance journalist en bestuurslid van ViP, de jongerensectie van de NVJ. Ze werkt voor BNR Nieuwsradio, Radio 1, het Nederlands Dagblad en diverse tijdschriften. In haar werk focust ze zich op de Westelijke Balkan, waarvoor ze regelmatig in Bosnië verblijft. Van hieruit maakt ze verhalen over mensenrechten, milieu en politieke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Oksana
Wit-Russische journaliste die deel uitmaakt van de Belarusian Association of Journalists, een vereniging van mediaprofessionals die zich inzetten voor vrije meningsuiting en informatiegaring en onafhankelijke journalistiek in Wit-Rusland. Oksana neemt deel aan het Shelter City programma en verblijft daartoe in Nederland.

Brian van der Bol
Redactiechef en coördinator van het samenwerkingsverband Regionaal Nieuws Netwerk (RNN) bij Omroep West. Hij heeft jarenlange ervaring als verslaggever bij onder meer NRC, het AD, Binnenlands Bestuur en Omroep West. Zijn hart gaat vooral sneller kloppen van onderzoeksjournalistiek.


Robert van Asten, wethouder Cultuur en Media: 
“De dag van de persvrijheid die gevierd wordt in Den Haag, het klinkt toch zo logisch als wat in de internationale stad van Vrede en Recht! Vrije pers, de waakhond van onze democratie, het is en blijft zo belangrijk en dat dit evenement vanaf heden in onze stad wordt gevierd geeft mij een goed gevoel.”


De #Jongerenredactie

Onze eigen #Jongerenredactie staat in aanloop naar de Dag van de Persvrijheid stil bij het onderwerp persvrijheid en wat het voor hun zelf betekent. In hun items nemen ze mee in hun beleving en visie op dit belangrijke onderwerp. Alle items zullen hier geplaatst worden.

Renée duikt in deze video dieper in de definitie van persvrijheid en wat dit volgens haar betekent.

Lotte schetst een beeld van hoe het zou zijn als we geen persvrijheid zouden hebben.
Rosa gaat in deze video dieper in op deze dag door een enquête uit te zetten onder leeftijdsgenoten. Weten jongeren dat de internationale dag van de persvrijheid bestaat?
Sterre deelt haar gevoelens die bij haar opkomen bij deze dag in gedichtvorm.

Nieuws

Registreren


Datum
2 mei '21 - 9 mei '21
Tijdstip
10:00
Locatie:
Online
Terugkijken
Delen