CROSS MEDIA CAFÉ – FACT CHECK

Hoe blijven we fake van feit onderscheiden? Het online Cross Media Café gaat over de strijd tegen desinformatie. Hoe blijft nieuws betrouwbaar? Professionals delen hun oplossingen voor het herkennen van misleidende informatie.

Sensationele en incorrecte berichten worden veel gedeeld op social media en andere platformen. Van misleidende informatie over virussen en vaccins, complotten over verkiezingen tot niet-van-echt te onderscheiden fake video’s. Het is een groot probleem dat speelt op verschillende niveaus. 

In het Cross Media Café gaan we onder leiding van moderator Monique van Dusseldorp met onderzoekers en ondernemers in op de verschillende manieren waarop je de betrouwbaarheid van nieuws en bronnen kan checken. Met de gasten kijken we in dit verband ook naar de toekomst van het nieuwslandschap en de rol die zij daarin spelen.

Sprekers

  • Laura Ellis is Head of Technology Forecasting bij de BBC en had daarvoor als journalist al een focus op desinformatie, technologie, machine learning en data.
  • Martijn van Dam is als lid van de Raad van Bestuur van de NPO verantwoordelijk voor de portefeuille Technologie en Innovatie.
  • Robert van der Noordaa (Trollrensics) is gespecialiseerd in onderzoek naar trollen en desinformatie en is betrokken bij onderzoek naar campagnes rondom de verkiezingen.
  • Annique Mossou is trainer/onderzoeker bij Bellingcat en specialiseert zich daar op de wereld van mis- en desinformatie.
  • Tamara Witschge (Hogeschool van Amsterdam/Rijksuniversiteit Groningen) doet onderzoek naar innovatie, creativiteit en (sociale) verandering in en door media en is betrokken bij het onderzoek van het AI, Media and Democracy Lab.
  • Clémence Overeem is journalist bij AFP Factcheck Nederland dat online content monitort en onjuiste informatie onderzoekt en ontkracht.

Cross Media Cafés

De Cross Media Cafés wordt een aantal maal per jaar georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en Media Perspectives. In deze bijeenkomsten voor mediaprofessionals worden de nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd op het gebied van media, technologie en innovatie.

Met de Cross Media Cafés dragen we bij aan kennisontwikkeling en kennisdeling om de media-industrie zo een stap verder te brengen.

Datum
20 apr '21
Tijdstip
16:00
Locatie:
Online
Prijs:
Gratis
Registreren
Delen