De tickets voor deze collegedag zijn uitverkocht.
Prof. dr. Ineke Sluiter bijt de spits af met een lezing over vrouwelijk leiderschap bij de oude Grieken. Ze gaat in op de vraag of vrouwelijk leiderschap een aparte categorie is of niet. Wat is de rol van culturele stereotypen in het beoordelen van vrouwelijk leiderschap en in de zelfpresentatie van vrouwelijke leiders? De Griekse tragedie en Hillary Clinton helpen om licht te werpen op deze vragen.
Ineke Sluiter is president van de KNAW (Koninklijke Academie van Wetenschappen) en hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden.
Dr. Tinneke Beeckman richt zich op het gedachtengoed van de Renaissance-filosoof Niccolò Machiavelli, die het beruchte werk De heerser schreef. Vaak wordt hij gezien als voorstander van een cynische machtspolitiek, maar Beeckman laat zien dat hij eigenlijk een liefhebber van de vrijheid is. Ze gaat in op het beeld van leiderschap dat in zijn werk verschijnt. Welke deugden moet een leider hebben? En welke taak is weggelegd voor burgers?
Tinneke Beeckman promoveerde als filosoof aan de Vrije Universiteit Brussel en is auteur van Machiavelli’s lef.
Prof. dr. Paul Verhaeghe gaat in op de manier waarop autoriteit functioneert, wat het verschil is met macht en waarom we tegenwoordig zoveel problemen hebben met autoriteit. Zijn centrale stelling is dat de traditionele autoriteit definitief verdwenen is, en dat herstelpogingen tot mislukken gedoemd zijn. De maatschappij bevindt zich op een kantelmoment: ofwel richting macht, ofwel richting nieuwe autoriteit, ook op het vlak van leiderschap. Verhaeghe ziet deze evolutie in de politiek en in de economie, maar ook in opvoeding en onderwijs.
Paul Verhaeghe is emeritus hoogleraar psychodiagnostiek aan de universiteit van Gent en schrijver van de veelgeprezen bestseller Autoriteit.
Prof dr. Paul van Tongeren sluit af met een lezing over nieuw leiderschap. Het verlangen daarnaar lijkt te groeien, maar de contouren ervan zijn nog onduidelijk. Van Tongeren gaat in op hoe dit leiderschap eruit moet zien en welke kwaliteiten de nieuwe leider moet hebben. Hij bepleit om geen voorbeeld te nemen aan de technicus, die alles naar zijn hand zet, maar aan de tuinman, die weet dat als hij planten probeert te forceren, ze kapotgaan.
Paul van Tongeren is Denker des Vaderlands en emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Uw dagvoorzitter is Coen Simon, filosoof en hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Tussendoor geniet u van een lunch. Na de collegedag heeft u de mogelijkheid het museum Beeld & Geluid in Den Haag gratis te bezoeken.
Datum: Vrijdag 11 maart 2022
Tijd: 10.00 (deuren openen om 9.30 uur) tot en met 16.00 uur
Locatie: Mediamuseum Beeld & Geluid in Den Haag
NOTE:
Verzeker u van een plek op deze exclusieve collegedag. Mocht de dag vanwege coronamaatregelen worden verplaatst dan blijft het ticket geldig of krijgt u het volledige bedrag gerestitueerd. Om de collegedag veilig te laten verlopen, houden wij ons aan de adviezen van het RIVM en regels vanuit de Rijksoverheid. Heeft u verkoudheidsklachten of griepverschijnselen, dan vragen we u thuis te blijven.