Collegedag: Het huis van Oranje

De Oranjes zijn sinds de Tachtigjarige Oorlog niet weg te denken uit de Nederlandse geschiedenis. Geen wonder dat de historische bestudering van dit vorstenhuis de afgelopen jaren een hoge vlucht heeft genomen. Op vrijdag 16 september organiseert Historisch Nieuwsblad de Collegedag: Het huis van Oranje, waar vier specialisten hun licht zullen werpen op een aantal invloedrijke telgen. Welk stempel drukten zij op Nederland? Hoe gaven zij vorm en inhoud aan hun macht, en hoe vormde die macht hen persoonlijk?

College 1: De vrouwen van De Zwijger

Willem van Oranje trouwde vier keer. Door hun diplomatieke, politieke en financiële talenten in te zetten, konden zijn echtgenotes een belangrijk stempel drukken op de gebeurtenissen die leidden tot het ontstaan van de Republiek. Femke Deen, biograaf van Anna van Saksen, vertelt hoe zij dat deden.

College 2: Stadhouder-koning Willem III

Hij was pas 21 toen hij de Republiek moest redden van de Fransen, die in het Rampjaar 1672 het land binnenvielen. Het bestrijden van de Zonnekoning werd zijn levenswerk, dat hij voortzette toen hij koning van Engeland werd. Luc Panhuysen vertelt over de meest Europese van alle Oranjevorsten.

College 3: Koning Willem I

Dr. Jeroen Koch schreef een veelgeprezen biografie over de eerste Oranje die zich koning der Nederlanden mocht noemen. Willem I werd na Napoleons nederlaag aangesteld om hier de Restauratie vorm te geven. Dat deed hij met vaste hand. Weinig Europese vorsten regeerden zo autoritair als hij.

College 4: Koningin-regentes Emma

Toen Monica Soeting het idee lanceerde om een biografie van Emma te schrijven, waren de reacties lauw. Wat zou er meer over deze vorstin te vertellen zijn dan welke jurken zij droeg? Heel veel, zo bewijst Soeting met deze lezing.

Datum: vrijdag 16 september 2022
Tijd: 10.00 -16.00, deuren openen om 9.30 uur
Locatie: Beeld & Geluid Den Haag, Zeestraat 82, Den Haag
Inclusief: Vier lezingen, koffie, thee en lunch (Heeft u dieetwensen (veganistisch, glutenvrij, notenallergie), mail dan vóór 9 september naar redactie@historischnieuwsblad.nl)
Contact: Mail voor vragen naar redactie@historischnieuwsblad.nl

Datum
16 sep '22
Tijdstip
10:00
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Prijs:
€95
Delen