2 Meter Sessies On Stage: Nits

Jan Douwe Kroeske en Beeld & Geluid zijn in november terug op het podium met de live talkshow ‘2 Meter Sessies On Stage’. Ditmaal met als gast de band Nits.

Deze avond biedt zowel indrukwekkende livemuziek als een uniek kijkje achter de schermen. Jan Douwe Kroeske praat met Nits-oprichter en -frontman Henk Hofstede (1951) over zijn jeugd, vroege inspiratiebronnen en andere belangrijke momenten in zijn persoonlijke leven en muzikale carrière. Anekdotes, interviews, live muziek van Nits (Henk Hofstede, Rob Kloet en Robert Jan Stips) en videofragmenten uit de schatkamers van Beeld & Geluid en Nederlands langstlopende muziekprogramma 2 Meter Sessies wisselen elkaar deze mooie avond af.

Amsterdam en Den Haag

Nits is al meer dan 45 jaar de meest ongrijpbare band van Nederland, met een ontzagwekkend oeuvre. Eind september verscheen met NEON hun twintigste album. Opgericht in 1974, scoorde de Amsterdamse popgroep in de jaren ’80 hits met nummers als ‘Nescio’, ‘J.O.S. Days’ en ‘In The Dutch Mountains’, dat dankzij een door de band zelfgemaakte videoclip zeer regelmatig te zien was op MTV in diverse Europese landen.

Het nummer werd live opgenomen in hun eigen Werf-studio, een voormalig gymzaaltje van de gemeente Amsterdam waar de band sinds midden jaren ’80 repeteert en hun platen opneemt. In mei van dit jaar brandde de studio volledig af: apparatuur, instrumenten en een gedeelte van het Nits-archief gingen in vlammen op… De band heeft ook Haagse roots. Robert Jan Stips, geboren en getogen Hagenaar, trad in 1981 als toetsenist toe tot de Nits, met wie hij eerder al als producer had gewerkt. In 2015 ontving Stips, net als de andere Nits-leden, een koninklijk lintje.

Over 2 Meter Sessies

Begonnen in 1987 door Jan Douwe Kroeske, zijn er inmiddels meer dan 1800 sessies met artiesten uit binnen- en buitenland opgenomen, waaronder James Taylor, Nirvana, Randy Newman, John Cale, Coldplay, Counting Crows, David Crosby, Radiohead, Lenny Kravitz, R.E.M., John Hiatt, Damien Jurado, The Boxer Rebellion, Fink, Willy DeVille en J.J. Cale. Na meer dan 15 jaar aanwezigheid op Nederlandse radio en televisie, heeft de muziekshow sinds enige tijd een wereldwijd publiek gevonden via platforms als Spotify en YouTube. Het archief van 2 Meter Sessies is een ‘levend archief’: nog altijd is Jan Douwe Kroeske in de studio te vinden met artiesten afkomstig uit de hele wereld.

Ditzelfde programma vindt op 25 november plaats in Beeld & Geluid in Hilversum. Klik hier om voor die datum en locatie tickets te kopen.

Datum
16 nov '22
Tijdstip
20:00
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Prijs:
€20 (€15 met kortingskaarten)
Koop tickets
Delen