Henriette van Lynden lezing

Coming of age: 10 jaar Arabische Lente

Politicoloog, schrijver en programmamaker Mounir Samuel spreekt op 26 januari 2021 als hoofdgast tijdens de Henriette van Lynden-lezing over jongeren en 10 jaar Arabische Lente

Toen tien jaar geleden de Arabische Lente begon in landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, leefde onder veel jongeren hoop op verandering en een betere toekomst. Wat betekende een decennium vol onrust voor jongeren die opgroeiden in die regio, en in Europa? Die vraag staat centraal tijdens de Henriette van Lynden-lezing: Coming of Age – Tien jaar Arabische Lente.

De Henriette van Lynden lezing wordt dit jaar georganiseerd door de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (Ministerie van Buitenlandse Zaken) in samenwerking met Beeld & Geluid in Den Haag .

Hoofdgast Mounir Samuel spreekt vanuit persoonlijke betrokkenheid en ervaring over onderwerpen die jongeren daar én hier beroeren: gender, positie van vrouwen in de samenleving, onderwijs en arbeidskansen, migratie en persvrijheid.
Samen met een panel van young professionals uit diplomatie, wetenschap, ontwikkelingssamenwerking en ondernemerschap kijkt hij terug op sleutelmomenten, bespreekt de actuele stand van zaken én blikt vooruit op een mogelijke toekomst. Het programma staat onder leiding van debatleider Naeeda Aurangzeb.

Mounir Samuel

Mounir Samuel (1989) is politicoloog, auteur, meervoudig bekroond journalist, presentator van het tv-programma de Nieuwe Wereld (EO), theatermaker, adviseur “diversvaardigheid” en auteur van elf boeken. Wereld (EO), theatermaker, adviseur “diversvaardigheid” en auteur van elf boeken, waaronder Mozaïek van de revolutie: een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten, God is groot: eten, bidden en beminnen met moslims en zijn laatste boek dat in december 2020 verscheen Noodzakelijke gesprekken: reflecties op een nieuwe wereld.

Voor zijn werk als fly-in correspondent voor o.a. de Groene Amsterdammer won hij de Dick Scherpenzeelprijs voor journalistiek talent onder de dertig jaar en de Lira Correspondentprijs voor jong journalistiek talent.

Naeeda Aurangzeb

Naeeda Aurangzeb is debatleider, radio- en televisiepresentator en
programmamaker met een sterke internationale oriëntatie. Ze werkte voor verschillende Nederlandse omroepen, waaronder De NTR (De Halve Maan), de VPRO (Bureau Buitenland) en de NOS (Nieuws&Co).

Momenteel leidt ze regelmatig
debatten over de positie van vrouwen en LHBTQ+.


Henriette van Lynden

De Henriette van Lynden-lezing draagt de naam van, en is opgedragen aan,
Henriette van Lynden-Leijten, de voormalige directeur Noord-Afrika en Midden-
Oosten van Buitenlandse Zaken en ambassadeur. Tijdens haar directeurschap
startte zij een jaarlijkse publiekslezing over deze regio. Ook na haar vertrek zette de
directie dit initiatief voort. Na het overlijden van Henriette van Lynden in 2010 wordt
deze lezing in memoriam aan haar opgedragen.

Registreren

Meld je hier aan voor het programma, deelname is gratis. Vlak voor aanvang van het
programma ontvang je een link naar de lezing.

Programma

19:30 Start livestream
19:35 Openingswoord Said Fazili, waarnemend directeur DAM, Ministerie van Buitenlandse Zaken
19:40 – 20:30 Interview Mounir Samuel door Naeeda Aurangzeb
Pauze
20u40 – 21u30 Panelgesprek tussen Mounir Samuel en Nora Stel (Radboud
University), Theodore Klouvas (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), Noor Cornelissen (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Mert Kumru, VN-Jongerenambassadeur

Het (overwegend Nederlandstalige) programma wordt live uitgezonden via het online platform Vanuit Beeld & Geluid in Den Haag .

Datum
26 jan '21
Tijdstip
19:30
Locatie:
Online
Prijs:
Gratis
Bijwonen
Delen